Top

Wettelijke informatie over risico's van permanente make-up

Wettelijke informatie over de risico’s van cosmetische tattouage of permanente make-up


U bent van plan een cosmetische tatoeage of permanente make-up te laten aanbrengen. We vinden het van belang om u van tevoren te informeren over een aantal mogelijke risico’s. Het aanbrengen van een cosmetische tatoeage of permanente make-up is een huiddoorborende handeling. Door een juiste werkwijze en een juist gebruik van de apparatuur moet voorkomen worden dat u besmet wordt met bloedoverdraagbare ziekten, zoals Hepatitis B en C. Daarnaast kunnen door slechte verzorging en onhygiënische behandeling (zowel door uzelf als door de behandelaar) wondinfecties ontstaan die schadelijk zijn en uw cosmetische tatoeage of permanente make-up er niet mooier op maken. Onder de 16 jaar wordt een cosmetische tatoeage of permanente make-up sterk afgeraden. Wilt u het toch en je bent onder de 16 jaar, dan moet uw wettige vertegenwoordiger meekomen naar de studio. Voordat u een cosmetische tatoeage of permanente make-up laat aanbrengen wordt u gevraagd een toestemmingsformulier (een verklaring) in te vullen. In dit toestemmingsformulier staan o.a. een aantal vragen over uw gezondheid. Het invullen van het toestemmingsformulier is voor uw eigen veiligheid. Bent u onder de 16 jaar dan moet uw wettige vertegenwoordiger het toestemmingsformulier tekenen en zich legitimeren. Het toestemmingsformulier blijft in het bezit van de behandelaar en wordt vertrouwelijk behandeld.
 

Het aanbrengen van een cosmetische tatoeage of permanente make-up

Tijdens het aanbrengen van een cosmetische tatoeage of permanente make-up worden met kleine naalden inkt- en pigmentstoffen onder de huid aangebracht. Hierdoor ontstaat een voor het leven blijvende vorm of afbeelding. De inkt- en pigmentstoffen moeten aan strenge eisen voldoen. Dit wordt gecontroleerd door de Voedsel en Waren Autoriteit. Voordat de cosmetische tatoeage of permanente make-up wordt aangebracht, wordt de huid schoongemaakt en gedesinfecteerd. Zonodig wordt de huid geschoren. Dit moet gebeuren met een nieuw wegwerpscheermesje. Het aanbrengen van een cosmetische tatoeage of permanente make-up moet zo hygiënisch mogelijk gebeuren. Dat wil zeggen; de naald die door uw huid gaat, mag niet eerder gebruikt zijn, moet uit een steriele verpakking komen en mag niet met de blote handen worden aangeraakt. De inkt die gebruikt wordt moet eveneens steriel zijn. De inkt die voor u gebruikt wordt zit in kleine inktcups en mag alleen voor u worden gebruikt. Overgebleven inkt wordt weggegooid. Tijdens het aanbrengen van de tatoeage of permanente make-up worden tissues of wattenschijfjes gebruikt. Uiteraard moeten de tissues of wattenschijfjes schoon zijn en direct na gebruik worden weggegooid. De behandelaar draagt tijdens het aanbrengen van uw tatoeage of permanente make-up handschoenen en vervangt deze handschoenen telkens als hij of zij iets anders aanraakt dan het apparaat waarmee u wordt behandeld, een tissue of uw huid. Na afloop wordt de getatoeëerde plek verzorgd.
 

Het verzorgen van de cosmetische tatoeage of de permanente make-up

Een pas aangebrachte cosmetische tatoeage of permanente make-up is vergelijkbaar met een schaafwond. De wond die door het tatoeëren of aanbrengen van permanente make-up is ontstaan heeft tijd en zorg nodig om te genezen. Met een goede verzorging is de wond na ca. 1 week genezen. U krijgt van de behandelaar mondelinge en schriftelijke instructie mee hoe u de cosmetische tatoeage of permanente make-up moet verzorgen. In de instructie moet o.a. staan dat u bij klachten (hevige roodheid, zwellen, pussen, wondvocht) contact moet opnemen met uw huisarts. Gedurende de genezingstijd raden wij u aan om niet te zwemmen, niet in bad te gaan (douchen mag wel), niet te zonnebaden (ook niet onder de zonnebank) en geen gebruik te maken van de sauna en/of bubbelbad. Gebruik ook na de genezingstijd op uw cosmetische tatoeage of permanente make-up altijd een hoge beschermingsfactor tijdens het zonnen.

Uw gezondheid

Als u lijdt aan één van de onderstaande gezondheidsklachten raadt de GGD u af om een cosmetische tatoeage of permanente make-up te laten aanbrengen.
• diabetes
• hemofilie
• chronische huidziekte
• contactallergie
• immuunstoornis
• hart- en vaatafwijkingen
• bij het gebruik van antistollingsmiddelen
• op plaatsen waar u plastische chirurgie of radiotherapie hebt ondergaan
• op plaatsen waar zich bulten, donkere moedervlekken, zwellingen of andere vormen
van irritatie op uw lichaam voordoen
Tijdens het aanbrengen van de tatoeage of permanente make-up mag u niet onder invloed van alcohol of drugs zijn. Ook indien u zwanger bent, wordt het aanbrengen van een cosmetische tatoeage of permanente make-up afgeraden. Zorg dat u goed uitgerust bent, goed hebt gegeten en breng de behandelaar op de hoogte van zaken waarvan u denkt dat deze belangrijk zijn (bijvoorbeeld medicijngebruik, allergieën, overgevoeligheidsreacties, onder behandeling zijn van een dermatoloog e.d).
 

Vragen of meer informatie?

U bent bij onze schoonheidssalon, de Cléophée & Nanda Huidverzorgingspraktijk te Den Haag, van harte welkom voor een gratis en vrijblijvend consult. Dan kunt u gelijk een indruk opdoen van onze professionele setting. Neem gerust contact met ons op via tel.nr. 070-3225007 of email ons via het contactformulier. 
Permanente make-up permanent make up schoonheidssalon den. Haag Scheveningen praktijk 's-Gravenhage rijswijk, beautysalon beauty praktijk center cosmetische. Tattouage ervaring professioneel www.cleophee-nanda.nl